Veel kinderen krijgen niet de kans om hun talent voor sport en bewegen te ontdekken en te ontwikkelen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Dit zorgt voor een steeds verder teruglopende sportparticipatie en een grote uitstroom bij sportverenigingen.
Het sportpaspoort geeft de kinderen inzicht in hun talent voor sport en bewegen en vergroot het zelfvertrouwen en het geloof in eigen kunnen.
Drempels om te sporten worden weggenomen, zodat alle kinderen toegang krijgen tot een sportvereniging die bij hen past.
Tijdens de gymles doorlopen de kinderen een motorische screening (MOBAK-test) bestaande uit acht verschillende oefeningen. De kinderen scoren zichzelf op deze oefeningen, waardoor zij inzicht krijgen in hun kwaliteiten en ontwikkelpunten.
Voor het achterhalen van de sportvoorkeuren en sportmotieven wordt gebruik gemaakt van gevalideerde vragenlijsten die geschikt zijn voor kinderen. Kinderen geven aan welke beweegvormen zij leuk vinden en wat zij belangrijk vinden in sport en bewegen.
Op basis van de motorische screening en de vragenlijsten wordt voor ieder kind een gepersonaliseerd sportpaspoort gegenereerd met een top 3 van sporten die bij hen passen.
De motorische screening is ontwikkeld door Dr. Christian Herrmann (2014) en is een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument. Het is geschikt voor het screenen en vaststellen van de motorische ontwikkeling van kinderen. Het digitale platform van het sportpaspoort is voortgekomen uit een onderzoeksproject van het Lectoraat voor praktijkgerichte sportwetenschap van de Hanzehogeschool onder leiding van Dr. Remo Mombarg en Dr. Johan de Jong.
Het digitale platform van het sportpaspoort maakt gebruik van gevalideerde datasets, algoritmes voor sportoriëntatie en vragenlijsten omtrent motivatie en sportparticipatie. Voor de fysieke testafnames wordt gestandaardiseerd materiaal gebruikt.
Hoofd Innovatie & Methodiek
Binnen het team ben ik als Hoofd Innovatie & Methodiek verantwoordelijk voor de inhoudelijke doorontwikkeling van het Sportpaspoort. In die rol werk ik veel samen met kennisinstellingen en sportorganisaties aan verbeterde uitkomsten van het Sportpaspoort.
Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor de verbinding tussen klant- en gebruikerswensen van het Sportpaspoort. In die rol stem ik samen met gebruikers, klanten en het team af wat de volgende ontwikkelstappen worden voor het Sportpaspoort. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het structureren van de zakelijke kant.
Coördinator Sport & Bewegen
Binnen het team ben ik als Coördinator Sport en Bewegen verantwoordelijk voor het afnemen van het Sportpaspoort. In die rol ondersteun ik sportorganisaties, scholen, verenigingen en BSO’s bij het implementeren van het Sportpaspoort in hun aanbod en begeleid ik – waar nodig – de beweeglessen.